Deelnemers
Voor de wedstrijd van 2006 werden vijftig foto's ingezonden door 13 inzenders. De volgende fotografen dongen mee naar een prijs: Jos van Benthem te Zwolle, Jeroen Gense te Weert, Jan van der Greef te Driebergen, Niels Hink te Broek op Langedijk, Ronald Huijssen te Nijkerk, Jelle de Jong te Nijkerk, Marcel van Kammen te Zwaagwesteinde, Job Kuit te Renswoude, Erwin van Laar te Driebergen-Rijssenburg, Willem van Oort te Amsterdam, Brenda Schmidt te Broek op Langedijk, Jonny Veldhuis te Heerde en Otte Zijlstra te Nieuwe-Niedorp.
De inzendingen
Vrijwel alle inzenders hadden meer dan één foto ingezonden. Over het algemeen was de kwaliteit van de afdrukken goed. Vrijwel alle inzenders hadden gebruikgemaakt van fotopapier van de bekende merken zoals Fuji, Agfa of Kodak. Toen wij een paar jaar geleden deze jaarlijkse wedstrijd voor het eerst hadden opengesteld voor kleurenfoto's, ontvingen wij verscheidene foto's die overduidelijk door deelnemers zelf waren afgedrukt. Soms zelfs op inktjetprinters waarvan de patronen al flink waren uitgeput. Vermoedelijk nemen de deelnemers nu minder risico's. De meeste afdrukken zullen dan ook wel bij een afdrukcentrale zijn gemaakt. Op een enkele uitzondering na waren alle afdrukken met hoogglans afgedrukt op 30 x 20 cm formaat. Omdat de kwaliteit van de afdrukken in technische zin over het algemeen goed was kon de jury zich concentreren op de beeldende kwaliteit van de opnamen.
Van harte feliciteren wij de winnende fotografen en danken alle fotografen voor hun inzendingen. Wij hopen dat zij volgend weer zullen inzenden en dat vele andere fotografen hun goede voorbeeld zullen volgen. Ten slotte ook dank aan de familie Werkman voor hun gastvrijheid tijdens de jurybijeenkomst.
Eerste prijs:
Grutto ( Limosa limosa)
door Jonny Veldhuis.
Toelichting: "De eerste prijs is voor een opname van een Grutto, gefotografeerd in juni 2006 in de uiterwaarden nabij Vorchten. Het resultaat is opmerkelijk, want dit is toch een foto die valt in de categorie 'daar hebben we er al zo veel van gezien'. Hoewel geen unieke opname met een moeilijk te fotograferen onderwerp, bleek het dus een foto met grote aantrekkingskracht. Ongetwijfeld omdat de foto fraai is uitgelicht en de vogel in een actieve houding schitterend in het omringende bloemrijke groene grasland staat. De foto is gemaakt door Jonny Veldhuis, van wie overigens ook de andere ingezonden foto's vanaf het begin steeds sterk de aandacht trokken. Als het niet op grond van het wedstrijdreglement verhinderd was geweest dan zouden zeker meer foto's van deze fotograaf in de prijzen gevallen zijn. Jonny maakte deze foto met een Konica Minolta 7 D-camera, waarbij een Minolta AF 300 mm objectief werd gebruikt."
|
Tweede prijs:
Grote Bonte Specht ( Dendrocopos major),
door Jos van Benthem.
Toelichting: "Ook de tweede prijs is voor een foto met twee vogels. We zien twee Grote Bonte Spechten aan weerszijden van een dikke tak of dunne stam. Deze foto kreeg zijn bekroning vooral door de fraaie houding van de twee spechten. Zij zitten tegenover elkaar met de vleugels naar achteren uitgespreid. Vanuit technisch standpunt is deze foto minder dan andere foto's. De lucht op de achtergrond is behoorlijk uitgebleekt en de plaat toont vrij veel onscherpte. Niet alleen bewegingsonscherpte. De punten voor deze foto zijn duidelijk gescoord op grond van de aangename pose van deze fraaie vogels, die in een zeer actieve, dynamische houding zijn geportretteerd. De opname is gemaakt met een Canon 20D, waarop een Sigma zoomobjectief van 120-300 mm was gemonteerd. Ook hier is de brandpuntafstand vergroot met een teleconverter. De opname is gemaakt op 23 december 2005 bij Zwolle door Jos van Benthem."
|
Derde prijs:
Bijeneter (Merops apiaster),
door Erwin van Laar.
|
Toelichting: "De foto van twee parende Bijeneters kreeg de derde prijs. Deze opname werd gemaakt op 28 mei 2006 door Erwin van Laar. Erwin maakte deze plaat tijdens een verblijf op het Griekse eiland Lesbos in de vroege ochtend, rond halfzeven. De foto is gemaakt met een Nikon lens met een brandpuntafstand van 500 mm en met een 1,4 teleconverter. De camera was een Nikon D70, ingesteld op een gevoeligheid van ISO 320 en met een diafragma ingesteld op F 7,1. De sluitersnelheid was 1/2000 s. De vogels zijn tamelijk fel en opvallend verlicht, waardoor echter de kleuren wel mooi uitkomen. Vermoedelijk is gebruikgemaakt van (invul)flitslicht. Hoewel de koppen wat donker zijn uitgevallen is het oog van de bovenste vogel nog goed zichtbaar. Altijd een punt van aandacht bij vogels die donkere partijen op de kop hebben. Het verenpakket van de vogels contrasteert mooi met de gele tinten die overheersen in de achtergrond."
|
De volgende foto's (plaats 4 t/m 8) zijn net buiten de prijzen gevallen. De rangorde was als volgt:
Vierde plaats (ex aequo):
Buizerd ( Buteo buteo),
door Jan van der Greef.
Toelichting: "Omdat de twee volgende foto's een gelijk aantal punten haalden komen de beide in aanmerking voor een gedeelde vierde prijs. Plaats vijf vervalt daarmee dus.
Een vliegende Buizerd boven de polder Arkemheen. Een fraaie actiefoto die ook heel mooi het verenkleed aan de onderzijde van de vogel laat zien. De Buizerd staat mooi in de diagonale lijn van de afdruk. De opname is met een digitale camera gemaakt, Canon EOS 1 D Mark II met een 600 mm lens. Alle details en de structuur van het verenpakket zijn mooi scherp te bewonderen. Deze foto is gemaakt door Jan van der Greef."
|
Vierde plaats (ex aequo):
Waterral ( Rallus aquaticus),
door Jelle de Jong.
Toelichting: "Omdat de twee volgende foto's een gelijk aantal punten haalden komen de beide in aanmerking voor een gedeelde vierde prijs. Plaats vijf vervalt daarmee dus.
Een Waterral, gemaakt door Jelle de Jong in het Nulderbroek, gemeente Zeewolde. Ook deze opname is vooral zo aantrekkelijk omdat het spiegelbeeld van de ral in het water zichtbaar is. Het lijkt zelfs of de vogel in het water zijn spiegelbeeld staat te bewonderen. Een mooi vogelportret dat goed is uitgelicht met een goede kleurenbalans."
|
Zesde plaats:
Dodaars ( Tachybaptus ruficollis),
door Otte Zijlstra.
Toelichting: "Een volwassen Dodaars, gefotografeerd door Otte Zijlstra. De vogel heeft een visje in de bek en is waarschijnlijk nog maar kort tevoren opgedoken uit het water. In het water is de spiegeling van de vogel te zien. Op de voorgrond zijn een aantal groene halmen zichtbaar die geheel onscherp zijn. Aan één kant is dat wat storend, maar zonder deze groene accenten in het beeld zou het toch een tamelijk saaie foto zijn gebleven."
|
Zevende plaats:
Purperreiger ( Ardea purperea),
door Niels Hink.
Toelichting: "Een foto van een Purperreiger die met uitgespreide vleugels neerdaalt. De bek staat open en deze opname trok de aandacht door de actieve houding. Hoewel ook deze opname maar op weinig plaatsen echt scherp is, is het toch een heel aantrekkelijke plaat. De foto is gemaakt door Niels Hink, op 30 augustus 2006 en is afgedrukt op Kodak Royal Digital papier."
|
Achtste plaats:
Winterkoning (Troglodytes troglodytes),
door Marcel van Kammen.
|
Toelichting: "Een opname van een Winterkoning, gemaakt op 3 januari 2006 door Marcel van Kammen. Hoewel de opname niet overal optimaal scherp is toch een aantrekkelijke opname. De vogel zit parmantig op een tak en steekt goed af tegen een overwegend donkere achtergrond. Mogelijk is de afdruk nogal wat uitvergroot, want er is duidelijk korrelige structuur zichtbaar, die overigens niet als storend ervaren wordt. De afdruk is gemaakt op Kodak Professional Endura papier."
|
* Tekst: R.A. Kole, (033) 299 94 08, e-mail: .
© 2007-2022 Stichting Het Vogeljaar. Tijdschrift voor vogelstudie en vogelbescherming.
(voortzetting van Wiek en Sneb.) ISSN 0042-7985.